Arabian tehdasalue

Historiallinen Arabian tehdasalue kehittyi uuteen uskoon

Arabian tehtaat ovat 1900-luvun merkittävin posliinituotantolaitos, ja tuotteidensa muotoilusta he ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta. Punatiilisten tuotantorakennuksien teollinen toiminta on supistunut vuosikymmenien varrella, ja lähivuosina niissä on toiminut Taideteollinen korkeakoulu, Mediakeskus Lume sekä Pop- ja Jazz Konservatorio. Työeläkeyhtiö Varma kuitenkin tuli siihen päätökseen, että Museoviraston luokittelema valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kultturiympäristö ansaitsee uuden ilmeen elävänä sekä viihtyisänä kaupungintilana. Restok valittiin tämän projektin pääurakoitsijaksi.

merkittävälle kohteelle nykypäiväinen käyttötarkoitus

Urakassa muutokset koskivat pääosin kiinteistön yleisiä tiloja sekä ulkotiloja. Urakan tavoitteena oli muuttaa kiinteistö opetuskäytöstä vuokrattaviksi liike- ja toimitiloiksi. Projektinjohtourakkana toteutettu hanke sisälsi kantavien rakenteiden ja sisäpihojen mittavat muutostyöt sekä kevyiden rakenteiden, pintarakenteiden ja talotekniikan uusimista. Kohteen suunnitelmat olivat laajat, ja varsinkin sisäpihän elävöittäminen vaati erityisen haastavia rakennusteknisiä ratkaisuja. Kiinteistön vesikatto oli osittain uudistamisen tarpeessa, joten sille toteutettiin osissa lohkoista pelti- sekä aluskatteiden purkua ja uusimista. Katolle tehtiin myös haalausaukko IV-koneille sekä kunnostettiin vanhoja lahoja kattopalkkeja. IV-konehuoneeseen tehtiin täysin uusi teräsrunko sekä eristetyt seinät PVP-elementeistä. Taloteknisesti IV-koneita uusittiin sekä raitisilmakammioita lisättiin, joista jälkimmäinen vaati purkutöitä. Näiden lisäksi kellaritiloissa tehtiin muutoksia talotekniikkaan ja tilajärjestelyihin. Kokonaisuudessaan urakka sisälsi rakennus-, LVISA- sekä maanrakennustöitä.

rakennuksen läpi avattu kulkuväylä antoi rakennusteknistä haastetta

Arabiankadun ja Hämeentien välille rakennettiin uusi läpikulku sisäpihalle, joka helpottaa kävijöiden liikkumista uuden korttelin alueella. Itse sisäpiha ei ole tätä ennen ollut aktiivisessa käytössä. Rakennuksen läpi avattu kulkuväylä oli rakennusteknisesti erittäin haastava, ja se vaati kantavien rakenteiden purkamista sekä uusien rakentamista. Arabiankadulta puhkaistun aukon tieltä purettiin vanhaa porrashuonetta, joka rakentui uudestaan viereiseen tilaan. Porrashuoneen rakentuessa samalle sijainnille rakennettiin myös uusi hissikuilu, joka vaati olemassa olevan katon korottamista sekä kantavien rakenteiden lisäämistä uudelle sijainnille. Sisäpihalta purettiin vanha muuntamorakennus, mikä loi taas uutta tilaa avautuvalle terassialueelle. Purun seurauksena muodostuvan sisäpihan tueksi uusittiin muiden piha-alueiden rakenteita, kaivoja, viemäreitä sekä salaojia. Uudelle sisäpihalle jätettiin yksi vanha kalkkisiilo muistuttamaan kiinteistön vanhasta käyttötarkoituksesta.

Tilaaja: Varma

Projektikonsultti / Käyttäjä: Indepro / Useita käyttäjiä

Vuosi: 2023-2024

Katso kaikki referenssin kuvat alta

Tutustu myös näihin töihimme