HDL:n päärakennus

Suojellun päärakennuksen vanhaa kunnioittava peruskorjaus

Helsingin Diakonissalaitoksen päärakennus on suojeltu ja se vaikutti vahvasti kohteen peruskorjaukseen. Korjaus tehtiin vanhaa kunnioittaen ja säilyttäen mahdollisuuksien mukaan: Vain sellainen uusittiin, joka oli pakko uusia. 

Toisaalta korjauksessa kaivettiin esiin ja entisöitiin rakennuksen hienoja yksityiskohtia, jotka olivat vuosien varrella tehdyissä aiemmissa peruskorjauksissa esimerkiksi peitetty. Tällaisia yksityiskohtia olivat muun muassa vanhat kattorakenteet tai lautalattiat, jotka oli aiemmissa remonteissa piilotettu korjausaikansa tavan ja estetiikan mukaisesti. 

Vuonna 1897 valmistunut uusgoottilaisen tyylisuunnan mukainen kaunis kokonaisuus sijaitsee Helsingin Kalliossa Alppikadun, Helsinginkadun ja Kolmannen linjan rajaamassa korttelissa. 

“Peruskorjaus oli hyvin haastava, sillä kohteen lähtötiedot eivät olleet täydelliset. Vanhaan, suojeltuun kohteeseen oli vuosikymmenien aikana tehty erilaisia remontteja, jotka kaikki eivät olleet aina kohdetta parantavia. Niinpä työn edetessä tuli eteen myös yllätyksiä. Arvostan Restokin kykyä vastata näihin yllätyksiin ja niiden mukanaan tuomiin lisähaasteisiin”, projektin alussa Helsingin Diakonissalaitoksen rakennuttajapäällikkönä toiminut Janne Koponen sanoo.

“Restokin hyvä henki ja tapa työskennellä näkyi muun muassa siinä, miten he toimivat ja reagoivat erilaisiin haasteisiin. Tekemisen tavassa ja työn jäljessä huokuu, että omasta tekemisestä ja lopputuloksesta halutaan olla ylpeitä. Henkilöstö on selvästi osaavaa ja heillä on vahva tahtotila saada työ valmiiksi tilaajan esittämässä aikataulussa”, Koponen sanoo.

Kokonaisvaltainen saneeraus toi vanhan ja arvokkaan esiin

Peruskorjauksessa toteutettiin päärakennuksen kokonaisvaltainen saneeraus. Toimistotilat rakennettiin kokonaan uusiksi, uusi wc-linja ulottuu pohjakerroksesta kolmanteen kerrokseen, ullakko purettiin kokonaan ja siitä tehtiin avotilaa. Ullakkotyöt vaativat paljon rakenteellisia muutoksia. 

Myös muissa kerroksissa uusittiin tilat vastaamaan tämän päivän vaatimuksia, mutta aina vanhaa kunnioittaen ja mahdollisuuksien mukaan säilyttäen. Seinäpaneelien takaa tuli esimerkiksi esiin paksuja väliseinä ja puukoolausia, jotka tehtiin näkyviksi. 

Suojellun rakennuksen alkuperäisten rakennusteknisten ratkaisujen näkeminen ja havainnointi oli kiinnostavaa ja opettavaista myös restoklaisille rakennusalan ammattilaisille. 

Ajoittaisista yllätyksistä huolimatta rakentaminen eteni koko ajan sen ansiosta, että tilaaja ja suunnittelijat  tekivät nopeita päätöksiä yllätysten ilmaantuessa. Oli myös suuri etu, että urakan tilaaja oli myös tilan käyttäjä, joten kaikilla oli tahtotila saada ongelmakohdat ratkaistua nopeasti . 

“Restokin tekemisen tavassa ja työn jäljessä huokuu, että omasta tekemisestä ja lopputuloksesta halutaan olla ylpeitä.”

Janne Koponen / Helsingin Diakonissalaitos

Tilaaja: Helsingin Diakonissalaitos

Projektikonsultti / Käyttäjä: Helsingin Diakonissalaitos

Vuosi: 2021-2022

Neliöt: 2300

Katso kaikki referenssin kuvat alta

Tutustu myös näihin töihimme